Reuters'ın iddiasına göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bir süredir Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını görüşüyor. Ancak bunun bir şartı var: Esad'ın İran ve Hizbullah'ın etkisinden uzaklaşması. Bu görüşmeler son olayların bir fırsat olarak değerlendirilmesi çerçevesinde ele alınıyor.

Dört yıllık bir sakinliğin ardından yaşanan çatışmalar, dünyanın odağını yeniden Suriye'ſye çevirdi.

İran ile Bağların Kesilmesi ve Yaptırımların Kalkması

Arap basınında yer alan haberlere göre, Suriye'deki gelişmelerle ilgili ismi açıklanmayan kaynaklar, ABD ve BAE'nin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın İran'dan uzaklaşması ve Hizbullah'a giden silah yollarını kesmesi durumunda kendisine uygulanan yaptırımların kaldırılması olasılığını görüştüğünü iddia ediyor.

Middle East Monitor'ın haberine göre, Suriye'ſye uygulanan kapsamı ABD yaptırımlarının sona erme tarihi 20 Aralık olarak belirtilirken, bu konuda kulis görüşmelerinin Esad muhaliflerinin Halep'e girmesinden çok daha önce başladığı bildirildi.

İran ile ittifaktaki Zayıflık

Kaynakların verdiği bilgiye göre, muhaliflerin ilerleyişi Esad'ın İran ile ittifakındaki zayıflığı gösteriyor. Bu durumu fırsat olarak gören BAE ve ABD, Suriye rejimiyle temaslarını artırıyor. Aynı zamanda, İsrail'ın Hizbullah ve Suriye'deki İran varlıklarına karşı yürüttüğü kampanyaya dikkat çekilerek, İran ve Suriye arasına net bir çizgi çekilmesinin hedeflendiği belirtiliyor.

İran ve BAE'nin Esad ile Temasları

Bu iddialara rağmen, İran Dışişleri Bakanı Erakçi, Pazar günü Esad'ı ziyaret ederek İran'ın Suriye'ye desteğinin devam ettiğini vurguladı. Aynı şekilde, BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan da hafta sonunda Esad ile telefonda görüşerek son gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulundu.

ABD ve BAE'nin Esad'ın Yeniden Konumlandırılmasına Yaklaşımı

ABD'li iki kaynak, dört Suriyeli ve iki yabancı diplomat, ABD ve BAE'nin Esad'ın İran ile bağlarını koparması için bir fırsat penceresi gördüklerini ve bu hamlenin Esad'ın 2011'de başlayan iç savaş sürecinde büyük kısımları kontrol altına almasına yardımcı olabileceğini belirtiyor.

BAE, savaşın başlangıcından bu yana ilk Arap ülkesi olarak Esad'ı 2022'de ağırladı ve Arap Birliği'ſnin Suriye'ſyi yeniden kabul etmesi sürecinde kilit bir rol oynadı.

ABD'nin Sezar Yasası ve Yaptırımlar

ABD, Esad'ın 2011'de protestoları bastırmasının ardından Suriye'ſye kapsamılı yaptırımlar uygulamaya başladı. En sert yaptırımlar, 2019 yılında Kongre'den geçen “Sezar Yasası” ile getirildi. Bu yasa, Suriye ile iş yapan kişilere ve şirketlere uyruk fark etmeksizin yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Esad, bu yaptırımları “ekonomik savaş” olarak tanımlayarak Suriye para biriminin değer kaybı ve halkın yaşam standartlarındaki düşüşün baş sebebi olarak gösteriyor.

ABD Kongresi tarafından yenilenmediği takdirde yaptırımların 20 Aralık'ta sona ermesi bekleniyor.