Sosyal medya, asosyalliğin konuşulduğu bir ortamın içinde doğdu yani internette! Son 10 yılda herkesin hayatına dokunan sosyal medya, çeşitli amaçlara göre farklı dalar da ayrılmaya başladı ve her alanda gelişerek büyüdü. Büyüyor..
Aslında Türk toplumunun yoğun bir şekilde internete maruz kalması sohbet programlarını kullanmaları ile başladı. Mirc programı, sohbet programları içinde en çok kullanılan oldu. Daha sonra ICQ geldi ve bu başlı başına bir devrimdi. Firmalar bile ICQ numaralarını kartvizitlerinde cep telefon numaralarının olduğu bölümün hemen altına yazarlardı. Sohbetin dışında şirket içi ve dışı bir iletişim aracıydı. Aslında çok öncedende söylediğim gibi dikkatli baktığımızda chat programları, sanal alemde bizleri sosyalleştirdi ve daha konuşkan olmamızı çekincelerimizden sıyrılarak her şeyi söyleyebilmemizi sağladı.
Sonra bir gün Facebook (kuruluşu 2004) ciddi bir PR ile dünyaya yayıldı. Ardından MySpace çıktı ve ilk 1 milyon kullanıcı rakamını bu platformda duyduk. Ayrıca MySpace Müzik tutkunlarına yönelik bir ayrımla da kendini göstermiştir. Bu mecraların yavaş yavaş ortaya çıkmasıyla beraber ilgiye göre ayrılmalar başladı. Daha sonra Twitter, Flickr, Instagram ve Youtube (Kuruluşu 2005) derken bu olay büyüdü. Tüm bu farklı mecralara rağmen, uygulamaları sürekli güncel kalması, diğer mecralardaki yenilikleri takip etmesi ve kendine uyarlaması sonucunda kurucusu ile birlikte adından sıkça söz ettiren Facebook oldu. Her ne kadar Recep İvedik filimin bir sahnesinde “Çok amele kaynıyor ben de çıkmayı düşünüyorum.” repliğinden etkilenerek pasif konuma geçen kullanıcıları olsa da çoğunluğun hala tercihi durumundadır. Yukarıda saydığımız diğer bütün sosyal medya mecralarında kullandığımız birçok özellik de Facebook’un içinde mevcuttur.
“En iyi sosyal medya mecrası hangisidir?” sorusunun cevabını Facebook olarak vermek yanlış olmayacaktır. Firmalar, siyasetçiler, sanatçılar için de bu geçerlidir. Twitter’da bir sürü haksız saldırıya maruz kalabilir, hakaret içerikli yorumlar alabilirsiniz. Twitter tarafından bu yorumlar silinmemektedir. “Peki o halde sosyal medya neden var?” diyebilirsiniz. Küfür etmeniz için yok maalesef. Fakat Facebook ile bu konularda kontrolü eliniz de bulundurmaktasınızdır. Yönetim açısından pratik bir kullanım sunmaktadır ve sosyal medya yönetim uzmanları da bu konuda uzlaşmışlardır.
Bir diğer Facebook ürünü olan Instagram da fotoblog olarak oldukça başarılı diyebiliriz. 2004 yılında kurulan Flickr’ı geçmesinin en önemli nedeni de sanırım kolay kullanımı ve Facebook’un büyük takviyeleridir.
Sektörel bazda LinkedIn ve Xing iş ve insan kaynakları üzerine çalışan sosyal medya platformlarıdır. Xing, Türkiye’ye büyük bir giriş yapmıştı ama bugün adını bile hatırlayan yoktur. LinkedIn ise herkes tarafından az çok duyulmuş, profil oluşturulmuş ama bizim ülkemiz çok verimli olmamış bir mecradır. Türkiye’de de yerli çeşitli sosyal medya mecraları girişimleri olmuştur. Scorp güzel bir örnek olup sektörel bazda baktığımızda ise emlakcibaba.com harika bir örnek olarak gösterilir.
İlerleyen dönemlerde bakalım hangileri internetin lideri olacak?
Emrah YEDEKCİ