Anatolia System Genel Müdürü Emrah Yedekçi ile yeni medya düzeni ile ilgili konuştuk.
Yeni Medya denilince insanların aklına ilk gelen internet oluyor, böylede olmalı! Terim olarak, özetle bir ağ üzerinden bilginin dağıtılması diyebiliriz. Fakat bu yeterli kalmaz yeni medya aynı zamanda etkileşimli bir ortam yani Zeki Müren’de sizi görebiliyor! Yeni medya aynı zamanda geleneksel medya araçları içinde yeni bir yöntemdir. Çevrim içi gazeteler Smart tv ler IP TV kanalları ve radyoları yeni medyanın geleneksel medyaya katığı çok şeyden bazılarıdır. Örnekle tv nin size dayattığı yayını izlemek yerine istediğiniz yayını izleme imkanı bu yayını izleyen diğer kişilerle iletişim hatta yayındaki kişilerin kıyafetlerini çevrim içi satın alabilme gibi birkaç örnek bu terimi daha net anlamanızı sağlamış olur.web tasarim ekibi
Türkiye’de kurumsal firmaların yeni medyaya yaklaşımı sizce nasıl?
Türkiye alışkanlıkları ve yaklaşımları birçok ülkeye göre farklılık gösteren bir toplum. Tabi bu Firmalara da yansıyor. Herkes Yeni Medya da olmak istiyor bu araçları kullanmak ve fayda sağlamak peşindeler ama birçoğunun gidiş yönü yanlış. Mesela Sosyal Medya yönetimi, ülkemizde şirket içinde elinden telefonu düşürmeyen kişinin veya iş yoğunluğu az olan birinin yapacağı iş olarak görünüyor en iyi ihtimal bizim oğlan yapıyor bu işi seviyesindeler! Aslında son derece uzman gözü ile bakılması analizlerinin iyi yapılması hedef kitlesinin seçilmesi ve görsel iletişimin en üst seviyede kullanılması gereken Sosyal Medya mecralarında, bir Yönetim uzmanı ajans ve işinizin büyüklüğüne göre firma da iletişimi sağlayacak bir yetkili ile yapılması gerekmektedir. Kendini Kurumsal olarak tanımlayan firmalarda da bu çok farklı değil. Yeniliklerin yayılması Ülkemizde biraz zaman alabiliyor fakat ilginç bir şekilde ani bir patlama yaşanabiliyor.
Türkiye’de yeni medyanın halen olması gerektiği gibi olmadığını söylediniz. Sizce bunun temel sebepleri neler?
Bunun en büyük nedeni hızlı ve büyük beklentiler içinde olmaları. Evet yeni medya Geleneksel medyaya göre daha hızlı ve gözle görülebilir etkiler yaratmaktadır. Fakat gözlemlediğimiz şey az öncede söylediğim gibi Türkiye’de bazı şeylerin farklı ilerlemesi. Örnek olarak perakende satış yapan bir firmanın Sosyal Medya yönetiminden etkilenerek aynı çalışmayı yapmak isteyen kahve firmasının aynı etkileri beklemesi ne kadar doğru olabilir? Firmaların beklentilerinin hızlı gerçekleştirmek istemleri yapılan küçük yatırımların ve denemelerin devamının gelmemesi e-ticaret gibi uygulamların kötü niyetler için kullanılması ve bu alandaki eksiklik ve aksaklıkların giderilmesi için bir çaba harcamaması Yeni medyanın daha hızlı ilerlemesini engelliyor.
Yeni medya ile ilgili olarak kısa vadede neler bekliyorsunuz? ( 2016 yılı için)
2007 yılında bir eğitimde söylediğim ve 2013 Yılında Yeni Yüzyıl üniversitesinde verdiğim bir seminerde tekrarladığım.. Yeni Medya operasyonlarına adapte olabilecek herşey ama herşey ki bunların bir kısmını toplum şu anda hayal edemesede yeni medya ortamlarında yerini alacağından emin olduğum ve o gün söylediğim şeylerden biri TV yayınlarının tümünün internet üzerinden gerçekleşeceği smart tv ler ile izlenen yayınlardaki ürünlerin detayları, özellik bilgilerinin anında alınabileceği ve çok hızlı bir şekilde satın alım yapılabileceği idi. İzlediğiniz dizideki kıyafeti anında sipariş verebilecektiniz. Şimdi bu kısmen yapılıyor. Bu uygulamalar daha da büyüyecek Akılı telefonunuz sizin sağlık durumunuzu takip edecek kritik bir durumda siz istemden sağlık ekipleri kapınıza gelecek. Buzdolabınızdaki eksikler otomatik sipariş edilecek. Yani, Yeni Medya ile ilgili kısa vadede bu hayatı kolaylaştıracak küçük ilerlemeleri bekliyorum!
Yeni medya ile ilgili olarak uzun vadede neler bekliyorsunuz? (2020’ye kadar)
Kısa vadede beklentilerimi küçük diye tanımladım. Uzun vadede hayallerim biraz abartı bulunabilir. Fakat bir akademisyen ve çalıştığım sektör olmasından dolayı akılı ev teknolojilerinin çok ötesine geçeceğimizi tahmin ediyorum. Hayatımıza tümüyle yön verecek akılı sistemler düşünüyorum yediğimiz yemeğin fazla olduğunu söyleyenden veya ne yemememiz gerektiği konusunda uyarana ve hata bu konuda yaptırım getiren, gardolapımızdaki kıyafetlerin katılacağınız toplantıya uygun olup olmadığı konusunda sizi bilgilendiren yeri geldiğinde sizin için sipariş veren akılı sistemler hayal ediyorum.
Siz aynı zamanda akademisyensiniz. Yeni medyanın teoride kullanılması ile gerçekte uygulanması ile alakalı nasıl bir gözlem ya da karşılaştırma yaparsınız? ( Kurumsal yönetici ve akademisyen gözüyle farklılıklar nerelerde ve neden?
Teorikte herkes bu işte bir parça anladığını veya uzmanı olduğunu düşünüyor! Pratik tarafına gelince Çok başarılı Sosyal Medya Ajanslarımız mevcut. Bunlar gerçek anlamda bu işi bilim ile yaparken, yani ana işi bu iken diğer yandan önüne gelen ajans kendi bünyesine birde sosyal medya birimi ekliyor ve kontrolsüz bir şekilde firmaların veya kurumların mecralarını yönetiyorlar. Belediyelerin bazıları bir oda hazırlamış ve sosyal medya birimi oluşturmuş 2 veya daha çok personel oturtup birkaç grafik tasarım paylaşım oldu bitti! Oysa paylaşımın etkilerine kadar düşünülmesi gereken bir alandır sosyal medya. Belediyenin veya firmanın bu hizmeti bir ajanstan alması, yine kendi bünyesinde iş takibi, paylaşım, kontrol için personel bulundurarak hem maliyetleri düşürmesi hem de işi ehline bırakması en doğrusu olacaktır. Üniversitelerde ise öğrencilerimiz ile teorinin yanında yeterince pratikte uygulamalar yaparak ilerliyoruz. Şu anda sınavlar yeni medya araçları üzerinden yapılabiliyor. Resmi düzenlemelerden sonra üniversitelerde bu konuda inisiyatifleri fakülte hocalarına bıraktıkları zaman tam anlamı ile bütün bölümler gerçekte bir uygulama yapabilirler.
Sosyal medya yönetiminde en çok yapılan yanlışlar neler ve sizce bu hatalar neden yapılıyor?
Aslında çok hata var ama başlıları Mecraya göre yönetim yapılmıyor. Bunun dışında bir sosyal medya dili oluşturulmuyor. Yapılsa da bu dil yeni medyanın en büyük özeliği olan hızlı değişime uyum sağlamıyor. Aynı tarz 2 yıl sosyal medya yönetiminde devam etmez! Hedef kitle belirlenmiyor bir mecranın beğenme veya takip sayısı 500 bin olması ile 5 bin olması arasında kurumlar yanılgı içinde bu sayıyı alakasız ilgili kişiler ile artırmak sadece yönetimsel yük getirir. Oysa 5 bin kişilik konu ile alakalı kişilerin takip edip ilgili davranmaları 500 bin kişilik konu ile alakasız bir topluluktan daha iyidir. Sanatçılar politikacılar tekstil firmaları, kullanıcı ve takipçi sayılarını şişirme konusunda büyük yanılgıdalar. Monitoring yapmadan ciddi bir sosyal medya yönetimi olmaz ama bu işi yaptığını ida edenlerin bile bir çoğu bu terimi dahi bilmiyor. Aslına bakarsanız yapılan hatalara ayrıca bir makale yazmak lazım. Başlıcaları olarak bunları söyleyebilirim.
Google’ın Türkiye’de gerektiği kadar yatırım yaptığını düşünüyor musunuz? Neden?
Google ın başarısı göz önünde bir firma ve Türkiye pazarına da çok ilgili. Çıkardığı bir çok ürünü çok geçmeden Türkiye’de de hizmete sunuyor ayrıca Türkiye ofisi mevcut. Partner ajansları ile de gerekli iletişimi sürekli kuran gerekli eğitim ve yönlendirmeleri yapan bir marka Türkiye’ye daha çok yatırım yapacağına eminim.
Yandex’in Türkiye’deki yatırımları hakkında neler söylersiniz? Neden?
Yandex te Google gibi Arama ağı reklamcılığı pazarından pay almak istedi. Ama gördüğüm hatta bildiğim kadarı ile çok başarılı olamadı. Fakat Yandex.Navi Uygulaması herkesin cep telefonunda mevcut bunun dışında Ciddi bir çaba içinde. Reklamlar ile kendini tanıtıma amacında fakat bunu geleneksel medyanın olguları ile yaptığını düşünüyorum. Yatırımlarına karşı beklentisini de almadığına eminim
Sizin kendi şirketiniz ile ilgili kısa ve uzun vadede hedefleriniz neler? Nerelere yatırım yapmayı hedefliyorsunuz? 5 yıl içinde nerede olmak istiyorsunuz?
Anatolia System Sektörde çok eski bir firma 19. Yılımızı Bilişim sektörü içinde doldurduk. Donanım, Masaüstü yazılım dallarında faaliyet gösterdik ve şimdi tek işimiz internet. Şu anda Tam hizmet veren bir Yeni Medya Ajansıyız. Aslında Butik yani özel tasarımlı kurumsal veya Eticaret siteleri yapmaktayız.
Fakat maliyetler yüksek olduğundan dolayı orta ve küçük ölçekli işletmeler için Zükkan E-ticaret ve Webtilian kurumsal web yazılım ve tasarım paketleri altında iki markamız mevcut. Zükkan Eticaret paketleri sağladığı avantajlar ile çok ilgi görmekte Webtilian’da fiyat ve hız avantajı sunuyor. Ayrıca kendi içinde projeler üreten bir ekibimiz var emlakcibaba.com emlak sektöründe ilk sosyal emlak platformu olarak faaliyete başladı oldukça ilgi gördü Araplar talip oldu. Fakat Bu projeyi daha çok büyütmek isteyen bir ekibimiz var. Ayrıca Ardda.com gibi kadınlara pozatif ayrımcılık tanıyan dünyada bir ilk olarak doğan sosyal arkadaşlık sitemiz ile de beta yayınımız devam etmekte. Şu anda telaffuz etmediğim projelerimiz ile ilgili ekiplerimiz çalışmalarını sürdürmekte. Aslında butik hizmetleri her zaman öncelikli olan web tasarım yazılım firmamız bir çok ajansında çözüm ortağı. İlerleyen 5 yılık dönemde proje çalışmalarımız ağırlıklı olacak.