Selçuk'ta Halk, RES Projelerine Karşı Direniş Başlattı

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Acarlar köyünde, sekiz Rüzgar Enerji Santrali'ne (RES) ek olarak planlanan iki yeni RES projesine karşı düzenlenen "halk katılım toplantısı"na karşı, bölge halkı ve çevre örgütleri yağmur altında protesto düzenledi. YGT Enerji Üretim A.Ş. tarafından İzmir’in Selçuk ilçesi Acarlar köyü ve Aydın’ın Kuşadası ilçesi sınırlarında yer alan Adares Rüzgâr Enerji Santrali’nde (RES) kapasite artışı ve yer değişikliği projesi için halk katılım toplantısı yapılmak istendi. Ancak köy halkı, Efes Selçuk Kent Konseyi bileşenleri ve çevre örgütleri, projeye karşı durmak amacıyla köy meydanında eylem başlattı.

Projenin Karşısında Halkın Birleşik Direnişi

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in de destek verdiği eylemde, Acarlar köy halkı, köy sınırlarında RES istemediklerini ifade etti. Başkan Sengel, toprağın ve yaşamın zarar gördüğünü belirterek, mücadelelerinin süreceğini vurguladı:

“Ben belediye başkanı olduğumdan beri 'tamam' dedik, memleket bizim, toprak bizim, su bizim, doğa bizim, insan bizim. Ama hiç bu kadar karşı karşıya kalabileceğimizi ve direniş göstermek zorunda kalacağımız mevzuların büyüyeceğini düşünmemiştik. Topraklarımızı korumaya çalışıyoruz, geleceğimizi korumaya çalışıyoruz,” diyerek bölgedeki doğa talanına karşı halkın direnişe devam edeceğinin altını çizdi.

Sengel, topraklarının ideolojik bir kavganın parçası olmadığını, sadece yaşam haklarını ve geleceklerini savunduklarını belirtti: “Toprak bizim, toprağın ideolojisi olmaz. Biz ideolojik kavga yapmıyoruz. Biz memleket kavgası, yaşam hakkı kavgası yapıyoruz.”

Tarım ve Ekolojik Yıkım Endişesi

Efes Selçuk Kent Konseyi Başkanı Güllü Kartal ise, projenin hayata geçmesi durumunda bölgedeki tarımın tamamen yok olacağına dikkat çekti. Kartal, “Birlik olmazsak, bunlar ne toprak ne de ürün bırakacaklar. Zeytinleri toplayamayacağız,” diyerek halkın dayanışma içinde hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Halkın Tepkisi Büyüyor

Acarlar Mahalle Muhtarı Ramazan İğneci, projeyle ilgili rahatsızlıklarını dile getirerek, RES'lerin köylerine çok fazla zarar vereceğini belirtti: “İki RES daha dikilirse, bizim bölgemiz büyük bir rahatsızlık yaşayacak. Sonuna kadar direnişe geçeceğiz.”

Sultaniye Mahalle Muhtarı Selami Üyücü de, mevcut RES'lerin zeytin ağaçları ve meyve üretimi üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti: “Sekiz RES'in gürültüsünü çekiyoruz. Şimdi iki tane daha ilave edilirse, tamamen bu gürültüye maruz kalacağız.”

Çevresel Yıkım ve Ekonomik Kaygılar

Karaburun Kent Konseyi Başkanı Mustafa Özer ise, RES projelerinin çevre ve ekolojik denge üzerinde büyük bir yıkım yarattığını ve bu projelerin insanların yaşamını zorlaştıracağını belirtti. “İlk başta köylüler yatırım gelecek diye gönüllü oldular, şimdi hepsi köylerini kaybetme duygusu yaşıyor,” diyen Özer, RES'lerin arıları ve kuşları bölgeden uzaklaştırdığını, ekolojik sistemin bozulduğunu ve yerel halkın depresyon ilaçlarına bağımlı hale geldiğini vurguladı.

Barikat Kuruldu ve Toplantı Engellendi

Halk, toplantının yapılacağı saat olan 14.00 öncesinde köy meydanında barikat kurarak, toplantı için gelen firma yetkililerini köy alanına almadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü yetkilileri tutanak tutmak için alana girdi. Bölge halkı ve Efes Selçuk Belediye Başkanı Sengel’in katılımıyla, projeye ilişkin bilgilendirmenin yapılamadığı ve toplantının iptal edildiği tutanak altına alındı.

Proje Hakkında Detaylar

Selçuk ilçe merkezine yaklaşık 5 km mesafede bulunan projede, halihazırda 8 türbin ve 22 MWm/22 MWe kurulu güçle faaliyet gösteren santralin kapasitesi artırılacak. Proje kapsamında iki türbinin yerleri değiştirilecek ve toplamda 10 türbin ile enerji üretimi artırılacak. Yeni türbinlerin kurulumu, mevcut santralin kurulu gücünü 34,4 MWm/33 MWe'ye çıkaracak.