Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen afet çalıştayında konuşan Eyidoğan, olası bir depremin Marmara kıyı şeridindeki 11 ili etkileyebileceğini belirterek, bölgedeki risklere dikkat çekti.

2 Bin Yıllık Deprem Tarihi

Marmara coğrafyasının 2 bin yıllık bir deprem geçmişine sahip olduğunu ifade eden Eyidoğan, bölgenin yüksek bir deprem tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna işaret etti.

"11 İl Risk Altında"

Eyidoğan, olası bir depremde Marmara Bölgesi’nin tamamının etkileneceğini belirtti:
"Marmara Denizi içerisindeki Kuzey Anadolu Fayı üzerinde meydana gelecek 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem yalnızca İstanbul’u değil, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Çanakkale gibi Marmara Denizi’ne kıyısı olan diğer illeri de etkiler. Bu tür bir deprem, 30 milyona yakın nüfusun yaşadığı Marmara Bölgesi’nde ciddi sorunlara yol açabilir."

Böyle bir afetin ekonomik etkilerine de dikkat çeken Eyidoğan, bölgenin Türkiye’nin gayri safi milli hasılasındaki payının yüzde 50 olduğunu ve depremin yalnızca bir afet değil, ülke ekonomisi için de büyük bir tehdit oluşturacağını ifade etti.

Afet Farkındalığı ve Kentsel Dönüşüm Vurgusu

Deprem risklerini en aza indirmenin önemine vurgu yapan Eyidoğan, farkındalık ve koordinasyonun kritik olduğunu belirtti:
"Afet risklerinin azaltılması için kurum ve kuruluşların ortak çalışması gerekiyor. Toplumun her kesimi bu farkındalığı canlı tutmalı. Ayrıca kentsel dönüşüm ve yapıların güçlendirilmesi yoluyla binalar depreme hazır hale getirilmeli."

Marmara Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlar için alınacak önlemler ve yapılacak bilinçlendirme çalışmalarının hayati önem taşıdığı bir kez daha vurgulandı.