728x90
Anayasa Mahkemesi'ne İtiraz Yolda!

Meclis’te devam eden bütçe görüşmesinde “fiili saldırı, küfür ve hakaretler” gerekçesiyle disiplin cezası uygulanan milletvekillerine 95 bin lira tutarında para cezası da kesildi. Meclis’te bütçe görüşmeleri sırasında yükselen tansiyon milletvekillerine yönelik cezaları da beraberinde getirdi.

 

 CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’e hakaret ettiği gerekçesiyle kınama cezası verildi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun “Sizin partiniz ve bakanlığınız mı iffetsiz?” sözleri ve İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’un ifadeleri gerekçesiyle kınama cezası uygulandı. AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık’a ise İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’e fiziksel şiddet uyguladığı gerekçesiyle iki birleşime katılmama cezası verildi.


 Meclis İç Tüzüğü'ne göre, kınama cezasına çarptırılan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte biri, Meclis’ten geçici olarak çıkarma cezasına çarptırılan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte ikisi kesiliyor. Öte yandan disiplin cezaları Cumhurbaşkanı yardımcıları veya bakanlar hakkında da uygulanıyor.

 

 Buna göre kınama cezası alan CHP’li Sertel, HDP’li Gergerlioğlu, İYİ Partili Yokuş’un maaşından 19’ar bin lira, AK Partili Işık’tan ise maaşının üçte ikisine karşılık gelen 38 bin lira kesilecek. Dört milletvekiline kesilen toplam 95 bin liralık ceza hazineye devredilecek.

 

 Verilen kınama cezasına tepki gösteren HDP’li Gergerlioğlu Meclis’te konuya dair yaptığı açıklamada para cezasını Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacağını söyledi. Gergerlioğlu, “Ben bakanlığın uygulamasının doğru olup olmadığını ‘iffet’ kavramını soruyorum. ‘Bakanlığınız mı iktidarınız mı iffetsiz’ sorusuna ceza verilmesi kabul edilemez. Bu konuda ben Anayasa Mahkemesi’ne gideceğim. Kınama kararını kınıyorum” ifadelerini kullandı.

 

 CHP’li Atila Sertel, tutanaklar üzerinden hakaret ettiği gerekçesiyle verilen kınama cezasına itiraz etti ve tutanakların yeniden dinlenmesini talep etti. Bir hafta içinde komisyon toplanarak üç stenograf ve Sertel söz konusu konuşmaları dinleyecek ve söz konusu ifadelerin kullanılıp kullanılmadığı karara bağlanacak. (