Arıcılık Sezonu Haliç’te Açıldı. İşte Arıcılık Fuarında Öne Çıkan Ürünler
Arıcılık Malzemeleri ve Arı Ürünleri Sanayicileri Derneği (ARMASAD) tarafından düzenlenen Türkiye’nin en kapsamlı Arıcılık Fuarı 22 – 24 Şubat tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezinde ziyaretçileriyle buluştu.
Fuarda arıcılar ve arı malzemesi imalatçıları bir araya geldi. İstanbullular da kaliteli ve iyi bal alabilmek için hafta sonu fuarda alışveriş yaptı.
Arıcılar için seminerlerin düzenlendiği kongre salonunda ise sektör paydaşlarına ödüller verildi. Uzman ve akademisyenlerin konuşmacı olduğu ve çeşitli sunumların yapıldığı seminerler de özellikle amatör arıcıların bilgi edinmesinde iyi bir fırsat oldu.
Arıcılar fuarda 2019 arıcılık sezonuna girerken eksik malzeme ve ekipmanlarını gidermeye çalıştı. Bütün firmaların tek çatıda toplanmış olması da fuarda alışverişe gelenler için avantaj oldu. Hal böyle olunca indirimlerin de kaçınılmaz olduğu fuarda en çok rağbet gören ürünleri biz de arıcılarımıza eşlik ederek gözden geçirdik.
POLEN ARTIK İYİ EKİPMANLARLA TÜRKİYE’DE ÜRETİLİYOR
Fuarın en çok ilgi çeken ürünü olan polen toplama için olmazsa olmaz kovan tabanlarını araştırdık. Simecs Grup Pazarlama Müdürü Serdar Altın, yurt içi ve yurt dışına satışın yapıldığı polen tuzaklı kovan tabanlarının arıcılara büyük kolaylık sağladığını dile getiriyor. Bursa’da ürettikleri kovan ekipmanlarının birçok ülkeye ithal edilmesi ve standartlara uygun olması Türk arıcısı tarafından da tercih edilmelerine olanak sağlıyor.
Arıcının kontrolünde arılar tarafından yapılan balı en sağlıklı ve temiz bir şekilde kavanozlara alıncaya kadar geçen süreçte arıcıya büyük görev düşüyor. Arıcılar gıdaya uygun hammaddeden üretilen kovan tabanlarını kullanarak arıların hastalanma riskini azaltıyor. Böylelikle bal, kovan içinde daha hijyenik bir ortamda üretilmiş oluyor. Yine plastik kovan kapaklarıyla da kovan içindeki ısı ve nem dengesi sağlanıyor.
Ayrıca bu ekipmanlar nakliyede gezginci arıcılara büyük kolaylık getiriyor.
Arıcılar ise bir yandan sipariş verirken bir yandan da polen toplamadaki deneyimlerini birbirlerine anlatarak fuarda yeniliklerle buluşmanın adeta tadını çıkarıyor.
ARI SAĞLIĞI
BİTKİSEL SOLÜSYONDA ARICININ EN BÜYÜK YARDIMCISI
Arıcıların en önem verdiği konulardan biri de arı sağlığı olduğunu görüyoruz. Bunun için besleme çok önemli. Arı beslemesi uzmanların da üzerinde durduğu bir konu.
Fuarda standları gezerken özellikle arıcıların yoğun ilgi gösterdiği ürünlere bakıyoruz.
YÜZDE 100 DOĞAL
Öncelikle kısa bir bilgi verecek olursak arıcıların en büyük sıkıntısı kullandığı kimyasalların balda kalıntı bırakmasıdır. Bu yüzden soframıza getirilen balın sağlıklı ve güvenilir olması için arıcı besleme yaparken doğal ürünleri bilinçli olarak kullanmalıdır. Arıcılıkta aromatik bitkiler araştırmamızda daha önceden de tanıdığımız ve arıcıyı BEE-EXTRA 66 ile tanıştıran Selçuk Armağan Alp, arıcılarla sohbet ederken bir yandan da bizi bilgilendiriyor.
BEE-EXTRA 66’nın Yüzde 100 doğal bir ürün olduğunu ve balda kalıntı bırakmadığını, yıllarca arıcılara bu bitkisel aromatik solüsyonun kullanımını videolarda da anlattığını ayrıca sonuçlarını beraber gördüklerini aktarıyor. Hastalık konusunda ise bu ürün arıları hastalıklara karşı koruyor. Varroayı kontrol altında tutuyor. Ana arının yumurtlama sayısını yükseltip dolayısıyla kovan içindeki bal verimini arttırıyor. BEE-EXTRA 66 arıcıların her mevsim kullanabileceği bir ürün.
Ülkemizin birçok farklı yerinden arıcılar ve arıcılık malzemeleri üreticileri fuarda bulunuyor. İzmir’den gelen Erdinç Erdoğan, ergonomik arıcılık malzemeleri üretiyor. Firma ismini de mutlu arılar anlamına gelen Happybees olarak koymuş.
VARROAYLA MÜCADELEDE POLENLİKLİ TABAN
Erdinç Bey, Happybees markasıyla uzun ar-ge çalışmaları sonucunda her bölgedeki arıcının isteğine uygun ürünler üretiyor. Kendisiyle kısa bir söyleşi yapıyoruz ve bölgelere göre ürettiği kovan tabanları için şöyle diyor: “Polenlikli tabanlar arıcılıkla ilgili çok önemli. Varroa ile ilgili mücadelede bir defa yüzde 60 artısı var çünkü plastik tabanda yere düşen varroa yukarıya çıkamaz, tepsiden temizlenir. Kovan içinde nem küf yapmaz dolayısıyla kovanı korur ve arı hastalığını önler.”
Bir yandan ürünleri incelerken tabi ki sağlıklı olup olmadığını da soruyoruz çünkü bu konu hem üreten arıcı hem de bal tüketicileri için oldukça önemli. Bu konuda Erdinç Erdoğan da yılların deneyimini bize aktararak, Sağlıklı ürünlerle arıcıları buluşturduğunu bu tabanların öncelikle varroa mücadelesinde önemli olup ikinci hususun da arının korunması, küf olmadığı için kovan içinde kötü kokunun önüne geçtiğini ifade ediyor. Biz de detaylı inceleme yaptığımızda anlıyoruz ki arı bu tabanların olduğu kovanlarda daha iyi yaşam koşullarına sahip oluyor. Küf kokusu olmadığı için arılar kovanda bol oksijene sahip oluyorlar haliyle bu da arıcıya bol verim sağlıyor.
Eskiden ithal edilen poleni artık Türk arıcısı üretiyor. Kısacası polenlikli tabanlarla hem arının ihtiyacı karşılanıyor hem de üretilen polenle insanların ihtiyacı karşılanıyor.
Modern Arıcılık Ekipmanları adlı yazımızda, bu ay arıcılık sezonuna girmemiz sebebiyle Armasad arıcılık fuarını gezdik. Güzel sohbetler ve yeni bilgilerle fuardan ayrıldık. Gelecek sefere yine tarım üzerine bir yazıyla görüşmek üzere.
Görüşlerinizi bize yazabilirsiniz…
harun@internetingazetesi.com
instagram/Gazeteci Harun