728x90
"Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Orta Koridor’daki Elektrikli Ulaşım Yatırımlarını Açıkladı"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin Orta Koridor'un önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, bu koridorda elektrikli trenlerin ve lokomotiflerin nasıl geliştirileceği üzerine çalıştıklarını açıkladı. Ayrıca, Türkiye'nin elektrikli tren ve lokomotif üretimine başladığını belirtti.

Bakan Uraloğlu, COP29 İklim Değişikliği Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Orta Koridor'da gerçekleştirdikleri gelişmelerin yanı sıra, karbon salınımının azaltılması gerektiğini vurgulayarak, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma hedefinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi ile Orta Koridor’u destekleyeceklerini de duyurdu.

Orta Koridor ve Elektrikli Ulaşım Üzerine Çalışmalar

Uraloğlu, Türkiye'nin Çin'den başlayarak Londra'ya kadar uzanan Orta Koridor'un bir parçası olduğunu belirterek, bu koridor üzerinde elektrikli trenlerin ve lokomotiflerin kullanımına yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bu kapsamda Türkiye'nin elektrikli trenler ve lokomotifler geliştirdiğini ve üretimine başladığını ifade etti. Ayrıca, dizel ve fosil yakıtlı lokomotiflerin emisyon salınımlarının artacağını belirterek, bu alanda kapasite artırma hedefiyle çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Kalkınma Yolu Koridoru Projesi

Orta Koridor'un desteklenmesi amacıyla Kalkınma Yolu Koridoru Projesi üzerinde de çalıştıklarını aktaran Uraloğlu, bu projenin Hazar geçişli İran Koridoru'nu ve Azerbaycan’ın yatırımlarını da kapsadığını belirtti. Bakan, Kalkınma Yolu'nun, Irak’ın Basra Körfezi'nden başlayarak Türkiye’ye, oradan da Avrupa'ya bağlanacak bir rota oluşturacağını ifade etti.

Şehirlerde Sıfır Emisyon Hedefleri ve Ulaşım Altyapıları

Uraloğlu, şehirlerdeki net sıfır emisyon hedeflerine ulaşılması gerektiğini belirterek, bu doğrultuda şehir içi ulaşımda elektrikli kara taşıtlarının kullanımının teşvik edildiğini ve metrolar gibi diğer alternatif ulaşım seçeneklerinin de planlandığını söyledi. Ayrıca, bisiklet kullanımını teşvik etmek için şehirlerde düzenlemeler yapıldığını, bu alanda altyapı ve teşviklerin de sağlandığını vurguladı.

Karbon Sertifikası ve Havaalanları

Uraloğlu, Türkiye’deki 58 havalimanından 50’sinin karbon sertifikası aldığını ve bu durumun dünya çapında oldukça yüksek bir oran olduğunu belirtti. Ayrıca, gemilerin fosil yakıt dışındaki alternatif yakıtlarla çalışabilmesi için yeni gemi üretimlerine odaklanıldığını ifade etti.

İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma

Bakan, iklim değişikliği konusunda Türkiye'nin atacağı adımları paylaşarak, şehirlerin iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Bu kapsamda, aşırı yağmurlar ve doğal afetlerin önüne geçebilmek için iklimsel ve altyapı çalışmaları yürütüldüğünü söyledi. Türkiye'nin, küresel iklim değişikliği mücadelesinde diğer ülkelerle işbirliklerini geliştirmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.