728x90
Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği Kira Sözleşmesini Yenilemediği İçin Tahliye Ediliyor!

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, 4 bin 144 mezunun 2.5 milyon dolarlık bağışıyla inşa edilen Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği’nin (BÜMED) kira sözleşmesini yenilemeyince derneğin tahliyesine karar verildi. 

 

Sözcü'nün haberine göre; Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün BÜMED sosyal tesislerinin kira sözleşmesini yenilemeyeceğini duyurmasının ardından dernek yönetimi hukuki sürece başvurmuştu. BÜMED Yönetim Kurulu, hukuki sürecin devam ettiğini ancak Sarıyer Kaymakamlığı’nın 27 Ocak Cuma günü, sosyal tesislerin tahliye edilmesi gerektiğini derneğe resmi olarak bildirdiğini duyurdu. Sabah saatlerinde polis eşliğinde derneğe gelen ekipler, BÜMED'in tahliye işlemlerine başladı.

 

Konuyla ilgili internet sitesi üzerinden açıklama yapan BÜMED Yönetim Kurulu, şu ifadeleri kullandı:

 

2 yıl önce Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Melih Bulu'nun atanmasının ardından başlayan yönetim krizinde yeni bir gelişme daha oldu:
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, 7 Ocak'ta tüm mezunlarına attığı bir e-posta ile 4144 mezunun 2,5 milyon dolarlık bağışı ile inşa edilmiş 30 yıllık sosyal tesisinin kira sözleşmesini yenilemeyerek mezunları kampüsten uzaklaştırma kararı aldı.
Böylece, kurulduğumuz 1985 yılından bugüne, Boğaziçi Üniversitesi'ne 40 milyon doların üzerinde bağış yapan, sayısız öğrenciye burs imkânı sağlayan, mezunlara iş imkânı sunan, akademisyenlerin araştırma giderlerinden konut ihtiyaçlarına kadar birçok sorununa çözüm üreten, mezunları bir araya getirerek profesyonel ve sosyal bağların gelişmesine katkı sunan BÜMED'in okul kampüsündeki varlığına son verileceği ilan edildi.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'nün aldığı karar “üniversitemizin eğitim ve yaşam alanları gelişmeye devam ediyor” başlığıyla duyurulurken, mezunlar olarak bu kararı üniversitenin değerleri, hafızası ve kimliğine taban tabana zıt bir karar olarak yorumluyoruz ve bu kararı kabul etmiyoruz. Çünkü BÜMED tesisi; öğrenci, akademisyen ve mezunların eğitim ve yaşam alanı olarak halihazırda faaliyet gösteren ve camianın birlikte var olduğu bir alandır.
Boğaziçi Üniversitesi mezunları olarak, her zaman öğrencilerimizin, akademisyenlerimizin ve idari kadromuzun yanında olmaya, Boğaziçi Üniversitesi değerlerinin ve ilkelerinin savunucusu olmaya devam edeceğiz. Tesisle ilgili alınan bu yanlış karardan dönülmesi için hep birlikte ve var gücümüzle çalışacağız.”

 Boğaziçi mezunları, “Mezunlar yuvasından, Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü'nden çıkartılamaz, Ayakta kal Boğaziçi, yerinde kal BÜMED” başlığıyla tahliye kararını protesto ederek imza kampanyası başlattı.

Tahliye işlemlerinin sürdüğü BÜMED tesislerinde rektörlük, “güvenlik” gerekçesiyle mezunların girişini yasakladı. Mezunlar, derneğin tahliyesini kapıdan izledi. İçeriye sadece derneğin saymanının cep telefonunun kapalı olması şartıyla içeri alındığı belirtildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Binalarına kayyumun çöktüğü Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına sesleniyorum: Rektör görünümlü kayyumu birkaç ay sonra Boğaziçililer ile birlikte tahliye edeceğiz. Ve öyle evine falan da gitmeyecek, suçları ile yüzleşecek. Türkiye'de ‘kayyum' düzenine son vereceğiz. Çok az kaldı” dedi.