728x90
Filipinler’e yeni tayfun yaklaşıyor: Kalmaegi’nin ardından Fung-wong paniği!

Filipinler, geçtiğimiz hafta 200’den fazla kişinin ölümüne neden olan Kalmaegi Tayfunu’nun yıkımının ardından şimdi de yeni bir süper tayfunun tehdidi altında.
Meteoroloji uzmanlarına göre, Fung-wong (yerel adıyla Uwan) Pazar akşamı itibarıyla ülkenin Luzon Adası’na ulaşmadan önce süper tayfun seviyesine ulaşabilir.

Rüzgar hızı 185 km/saatin üzerine çıkacak

Filipinler Meteoroloji Servisi (Pagasa), tayfunun en az 185 km/s hızında rüzgarlar getireceğini ve ölümcül deniz kabarmaları (storm surge) riski taşıdığını bildirdi.
Yetkililer, Fung-wong’un Kalmaegi’den bile daha güçlü olabileceği uyarısında bulundu.

Doğu bölgelerde şiddetli yağmur ve kuvvetli rüzgarlar şimdiden etkisini göstermeye başladı.
Pagasa yetkilileri, Catanduanes Adası başta olmak üzere kıyı ve alçak bölgelerde yaşayan halkı yüksek bölgelere tahliye olmaları konusunda uyardı.

Okullar kapandı, uçuşlar iptal edildi

Birçok okul Pazartesi günü için eğitime ara verdi ya da çevrim içi derslere geçti.
Philippine Airlines, tayfunun etkisine girmesi beklenen bazı iç hat uçuşlarını iptal etti.

Fung-wong’un karaya ulaştıktan sonra hızla zayıflaması bekleniyor; ancak Luzon üzerinden geçerken tayfun gücünü koruyacak.

Zorunlu tahliyeler ve seferberlik

Sivil savunma yetkilileri, tahliyelerin Pazar sabahına kadar tamamlanması gerektiğini, yoğun yağmur ve rüzgar sırasında tahliye denemelerinin “ölümcül risk” taşıdığını belirtti.

Filipin hükümeti, ülke genelinde “afet durumu” (state of calamity) ilan etti.
Bu sayede acil yardım fonlarına erişim hızlandırılacak ve gıda, ilaç ve barınma malzemeleri hızlıca afet bölgelerine gönderilecek.

Kalmaegi’nin bilançosu: 200 ölü, 100 kayıp

Salı günü ülkeyi vuran Kalmaegi Tayfunu, yılın en güçlü tayfunlarından biri olarak kayda geçti.
Yağışlar, çamur akıntılarına ve ani sel baskınlarına yol açtı; bazı yoksul mahalleler tamamen yok oldu.

En az 204 kişi hayatını kaybetti, 100’den fazla kişi ise hâlâ kayıp.
Ayrıca Vietnam’da da 5 kişi öldü, yüzlerce ev ve iş yeri zarar gördü.

“Ailem için sadece güvende olmak istiyorum”

Sorsogon kentinde ailesiyle birlikte kiliseye sığınan Norlito Dugan, AFP’ye konuştu:

“Bir önceki tayfun evimizi sular altında bıraktı. Şimdi tek isteğim ailemi güvende tutmak.”

Bir diğer sakin Maxine Dugan ise kıyı bölgesindeki durumu şöyle anlattı:

“Evimin yakınında dalgalar çok yükseldi, rüzgarlar şiddetli. Burada kalmak artık tehlikeli.”

İklim değişikliği etkisi

Filipinler, Pasifik Okyanusu üzerindeki konumu nedeniyle dünyanın tropikal siklonlara en açık ülkelerinden biri.
Her yıl bölgede yaklaşık 20 tropikal fırtına oluşuyor ve bunların yarısı doğrudan ülkeyi etkiliyor.

Bilim insanları, iklim değişikliğinin tayfun sayısını artırmadığını, ancak okyanusların ısınmasıyla tayfunların daha güçlü hale geldiğini vurguluyor.
Bu da daha yüksek rüzgar hızları, yoğun yağışlar ve kıyı taşkınları anlamına geliyor.