Gazze’de Patlamamış Bombaların Temizliği 30 Yıl Sürebilir

Uluslararası yardım kuruluşu Humanity & Inclusion (HI), Gazze Şeridi’nde devam eden patlamamış mühimmat tehlikesine dikkat çekti. Kuruluşa göre, bölgede iki yıldır süren çatışmalar sonrası geriye kalan mühimmatın ve patlayıcı kalıntıların temizlenmesi 20 ila 30 yıl alabilir.
HI uzmanları, Gazze’nin bugün adeta “görünmeyen bir mayın tarlasına” dönüştüğünü belirtiyor.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, patlamamış mühimmat nedeniyle şimdiye kadar en az 53 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı.
Ancak uluslararası yardım ekipleri, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceğini ifade ediyor.
Humanity & Inclusion yetkililerinden Nick Orr, yaptığı açıklamada, “Yüzeydeki mühimmatları tespit edip etkisiz hâle getirmek birkaç yıl içinde mümkün olabilir; ancak enkaz altında kalan patlayıcıların tamamen temizlenmesi bir nesil sürecek,” dedi.
Kuruluş, ilk etapta hastaneler, fırınlar ve su tesisleri gibi hayati alanlarda temizlik çalışmaları yürütmeyi planlıyor. Ancak geniş çaplı bir temizliğin, mevcut koşullar altında mümkün olmadığı vurgulanıyor.
Yardım ekiplerinin en büyük engellerinden biri, Gazze’ye gerekli ekipman ve teknolojinin girişine izin verilmemesi. İsrail makamları, bu tür cihazların “çift kullanımlı malzeme” kategorisinde değerlendirildiğini belirterek, bölgeye girişlerine sınırlama getiriyor.
Uzmanlar, bu durumun süreci yıllarca geciktirebileceğini söylüyor.
Patlamamış mühimmatın temizlenmesi sadece güvenlik açısından değil, Gazze’nin yeniden inşası için de kritik öneme sahip.
Uzmanlara göre, bu tehlikeler ortadan kaldırılmadan bölgeye yeni altyapı kurulması ya da yerinden edilen halkın güvenli şekilde evlerine dönmesi mümkün görünmüyor.