728x90
Merkez Bankası’ndan Beklenmedik Karar: Faiz Oranı Yeniden Düştü, Ekonomide Yeni Dönem Mi Başlıyor?

Merkez Bankası Politika Faizini 100 Baz Puan Düşürdü: Faiz %39,5’e İndirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizinde indirime gitti. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı, 100 baz puan azaltılarak %40,5’ten %39,5’e çekildi.

Enflasyon Eğilimi Yükseldi, Dezenflasyon Yavaşladı

Merkez Bankası’nın karar metninde, son dönemde enflasyonun temel eğiliminde artış gözlendiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Enflasyonun ana eğilimi eylül ayında yükselmiştir. Son döneme ait veriler, talep koşullarının dezenflasyonist düzeyde olduğuna ancak dezenflasyon sürecinin yavaşladığına işaret etmektedir.”

Açıklamada, özellikle gıda fiyatlarındaki artışın enflasyon beklentileri üzerinde baskı oluşturduğu ve fiyatlama davranışları açısından risklerin belirginleştiği ifade edildi.

Sıkı Para Politikası Devam Edecek

Merkez Bankası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceğini vurguladı.

“Fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdürülecek sıkı para politikası duruşu; talep, kur ve beklenti kanalları üzerinden dezenflasyon sürecini güçlendirecektir.”

Banka, faiz adımlarının enflasyon görünümüne odaklı, toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla belirleneceğini açıkladı. Enflasyon hedeflerinden belirgin sapma olması durumunda, para politikasının yeniden sıkılaştırılabileceği belirtildi.

Diğer Faiz Oranlarında da Düzenleme

Karar doğrultusunda:

  • Gecelik borç verme faizi %43,5’ten %42,5’e,

  • Gecelik borçlanma faizi ise %39’dan %38’e indirildi.

Bu adımla birlikte likidite koşullarının yakından izleneceği ve gerektiğinde makroihtiyati önlemlerle parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği vurgulandı.

Orta Vadeli Hedef: %5 Enflasyon

Merkez Bankası, kararlarını orta vadede enflasyonu %5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşullar çerçevesinde belirleyeceğini açıkladı.
Politika kararlarının öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir anlayışla sürdürüleceği belirtildi.