728x90
Okyanus Sıcaklıkları 2022'de Rekor Seviyeye Ulaştı!

Karbon kirliliği kaynaklı aşırı ısının büyük kısmını emen okyanusların geçtiğimiz yıl sıcaklık rekoru kırmaya devam ettiğini açığa çıkardı. Advances in Atmospheric Sciences isimli dergide yayımlanan araştırmada, 2022 yılının 'dünya okyanusları için şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl' olduğu ifade edildi.

 

İklim değişikliği sebebi ile ilgili gerçekleşen bir araştırmada 2022 yılında okyanus sıcaklıklarının en yüksek seviyeye ulaştığını gösterdi. Bilim insanları okyanusların ısınması nedeniyle daha aşırı hava koşulları yaşandığını ifade etti. Guardian'ın yer alan habere göre; çok sayıda bilim insanından oluşan ekibin yaptığı araştırmada, insan kaynaklı emisyonlardan sebepli olan ısıyı emen okyanusların 2022 yılında en yüksek sıcaklığa ulaştığı ve bunun iklim sisteminde derin değişimlere yol açtığı kaydedildi.

 

Rekor seviyeye ulaştı

 

ABD'de St. Thomas Üniversitesi'nden Prof. John Abraham, küresel ısınmanın yüzde 90’dan fazlasının okyanuslara gittiğini ifade ederek, "Okyanusların ısınması sebebiyle daha aşırı hava koşulları yaşıyoruz. Bunun tüm dünyada korkunç etkileri var" şeklinde konuştu. Orta enlem Pasifik ve Atlantik okyanuslarındaki yoğun ısınmayla birlikte Kuzey Yarımküre'de rekor kıran sıcak hava dalgaları ve kuraklık olaylarının arttığı aktarıldı. Dünya Meteoroloji Örgütü ekimde tüm ana sera gazlarının atmosferik konsantrasyon oranının rekor seviyelere ulaştığını bildirmişti.