728x90
Otomobil Fiyatlarına İndirim Mi Geliyor? Maliye Bakanı Açıkladı!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ÖTV indiriminin gündemlerinde olmadığını açıkladı. Nebati, "Matrah düzenlemesi üzerinde çalışıyoruz" dedi. Matrah artırımı sonrası ucuz otomobil fiyatlarında indirim olabilir. Bakanın bu açıklamaları sonrası otomobilde matrah düzenlemesi merak edilmeye başlandı.

 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den bir açıklama geldi.  Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Meclis'teki bütçe görüşmelerinde otomobilde ÖTV indirimi tartışmalarına son noktayı koydu. Bakan Nebati, "Otomobilde ÖTV indirimi olacak mı?" sorusuna, ÖTV indiriminin gündemlerinde olmadığı yanıtını verdi ancak ekledi:  "Matrah artırımı ile ilgili çalışıyoruz." dedi. 3 vergi dilimi üzerinden ÖTV hesaplanırken bunlara yüzde 60 ve 70'lik dilimler eklenerek 5'e çıkarıldı.  Yüzde 45’lik ÖTV oranı için geçerli olan 92 bin TL matrah, ÖTV düzenlemesi sonrasında 120 bin TL’ye yükseltildi. Matrahı 92 bin ile 150 bin TL arasında olan modeller için geçerli olan yüzde 50 vergi dilimi, düzenleme ile 120 bin ile 150 bin arasına çıkarıldı. Yüzde 80’lik vergi dilimi içinse 150 bin TL olan matrah sınırı 200 bin TL ve üzeri olacak şekilde güncellendi.  Bakanlığın üzerinde çalıştığı matrah düzenlemesiyle ÖTV oranları sabit tutulacak ancak matrah genişletilerek, bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak. İndirimle birlikte ÖTV'ye esas olan rakam düşeceği için otomobil fiyatları da düşecek. Matrahların artırılmasıyla birlikte yüzde 80'in altında vergi dilimlerine daha çok modelin girmesi sağlanacak ve araç fiyatları aşağı çekilecek. 

 

Matrah nedir?

 

Matrah, vergilendirmeye esas olan kazancın belirlenmesinde temel alınır ve bir gelirin üzerindeki giderler düşürülerek elde edilen tutar üzerinden hesaplanır. Bu şekilde matrah vergisi hesaplamasında kullanılan gelir miktarı oluşturulur.