Yılbaşı Öncesi Sahte İçki Alarmı: Uzmanlardan Uyarılar Gelmeye Devam Ediyor
Sahte İçkiden Kaynaklanan Zehirlenmeler Artıyor! Uzmanlardan Yılbaşı Uyarısı
Yılbaşı yaklaşırken İstanbul başta olmak üzere sahte içkiden kaynaklanan ölümler artış göstermeye başladı. 2021 yılında Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, sahte içki nedeniyle 32 kişi hayatını kaybetmişti. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, yılbaşı öncesinde sahte içki piyasasında artış olabileceği uyarısında bulunarak, alkol tüketicilerine önemli tavsiyelerde bulundu.
Doç. Dr. Doğan, "Sahte alkolün gerçek mi sahte mi olduğunu tadından veya kokusundan anlamak mümkün değil. Yüksek miktarda alkol tüketen kişilerde tedaviye rağmen hayatını kaybetme riski ya da kalıcı organ kaybı, görme bozukluğu gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir" diye konuştu.
Sahte içkiden zehirlenen kişiler arasında ölenlerin isimleri arasında Pakistan uyruklu Ikhlague Hussam, Emin Kırcaali, Mehmet Pamukçu, Sadık Akın Usal, Altuğ Oktay, Turan Vardı, Remzi Zabınoğlu, Nurcihan Engin ve eşi Levent Engin, Hasan Nişancı, Vedat Bektaş ve Ahmet Ataman yer alırken, 20 kişi hastanede tedavi altına alınmıştı. Tedavi gören hastaların bazıları kalıcı hasar ve engellerle hayatlarına devam ediyor.
Yılbaşı arifesinde alkol tüketiminin artacağına dikkat çeken Doç. Dr. Doğan, "Alkol tüketicilerinin sadece bandrollü, kapağı kapalı ve üretim menşei belli olan içkileri tercih etmelerini öneriyoruz" dedi.
Sahte Alkol Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Sahte içki zehirlenmesinin semptomları arasında bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi ve bilinç bulanıklığı yer alıyor. Doç. Dr. Doğan, sahte içkiden zehirlenen kişilerin görme bozukluğu gibi belirtiler de yaşayabileceğini belirterek, bu durumda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.
Sahte içki zehirlenmesinin tedavisinde özellikle antidot tedavisinin ön plana çıktığını belirten Doç. Dr. Doğan, organ yetmezliği ve görme kaybı gibi durumlarda diyaliz tedavisinin uygulanabileceğini ifade etti. "Erken başvuru tedavi başarısını artırır. Geç başvuran kişilerde tedaviye rağmen hayatını kaybetme riski veya kalıcı organ kaybı görülebilir" şeklinde uyarıda bulundu.
Doç. Dr. Doğan, sahte içkilerin tadı, rengi ve kokusundan ayırt edilemeyeceğine dikkat çekerek, güvenli içki tüketiminin önemini bir kez daha hatırlattı.